Konsumenci, którzy stawiają na te najlepsze kawy, będą mieć w dzisiejszych czasach rzeczywiście bardzo duże wymagania. Czegoś innego jednak, jak łatwo się domyślić będą potrzebować amatorzy, a czegoś innego osoby, które są bardzo dokładnie zorientowane w temacie i od wielu lat konsumują na przykład kawę mieloną albo ziarnistą, czy też espresso. Jeżeli chcemy być zorientowani w takich sprawach, bo po prostu uważamy, że tak należy, to na pewno warto rozpocząć degustację kawy od jakichś niezbyt kosztownych gatunków. Nigdy przecież nie wiadomo, co może nam najbardziej posmakować. Poza tym możemy tutaj skorzystać także z profesjonalnych porad, które będą gwarantowane na przykład w jakiejś pobliskiej kawiarni. Najprościej udać się do takiego punktu usługowego i po prostu zapytać wprost baristę albo osobę z obsługi, jaka kawa będzie dobra na początek, jeżeli chcemy rozpocząć przygodę z takim napojem. Wtedy będą zaproponowane różne warianty i na pewno będzie można w ten sposób otworzyć bardzo intensywnie nasze kubki smakowe. Dodatkowo bez względu na to, co zaoferują nam bariści, pamiętajmy o tym, aby zawsze mieć obok szklankę wody.
Na początek kawa mielona, czy ziarnista?
W dzisiejszych czasach mamy zresztą całe mnóstwo najróżniejszych produktów i niejednokrotnie nawet specjaliści będą mieć całkiem spory problem z tym, którą kawę wybrać i jaki gatunek będzie najlepszy. Amatorzy oczywiście powinni tu rozpocząć od delikatnej kawy. Może to być więc nawet kawa rozpuszczalna, którą będziemy pić z mlekiem albo ze śmietanką. Potem można zrezygnować na przykład z wszelkich dodatków, chociaż są to kwestie typowo indywidualne. Są osoby, które lepiej lub gorzej będą tolerować charakterystyczną dla kawy goryczkę i kwasowość. Następnym etapem może być sprawdzenie, czy smakuje na przykład kawa mielona przygotowana w kawiarce. A możliwe też, że w późniejszym czasie do tego stopnia się rozsmakujemy w takich kawach, że ostatecznie kupimy sobie młynek do kawy i ekspres ciśnieniowy