Wino lodowe – rarytas dla wyrafinowanych podniebień

Wino lodowe jest bardziej znane pod swoją angielską i niemiecką nazwą ice wine lub Eiswein, ponieważ jego największym producentem światowym jest Kanada, a jego początki są związane z Niemcami, konkretnie z Bingen, mieście znajdującym się w znanym z wyrobu win landzie Nadrenia-Palatynat.

Rok 1829 był złym rokiem dla winiarzy, a grona nie odznaczały się dobrą jakością, dlatego część z nich pozostawiono na winorośli. Zimą jednak, już po przymrozkach, zdecydowano się zebrać pozostawione owoce, by nakarmić nimi zwierzęta. Zauważono przy tym, że wytworzył się w nich słodki moszcz, co postanowiono wykorzystać, wyciskając go na większą skalę. Tak w 1830 roku doszło do pierwszego pozyskania wina lodowego. Ze względu na nietypowy sposób oraz ciężkie warunki pozyskiwania, jest ono trudno dostępne oraz stosunkowo drogie. Koszt jednej butelki o pojemności ok. 250 ml sięga 100 zł. Jeśli jednak ktoś jest koneserem win i ma okazję skosztowania wina lodowego, nie powinien przegapić okazji, ponieważ jest ono wyjątkowe, również ze względu na swoją słodycz. Najlepiej spożywać je jako aperitif, do łagodnych serów, pieczywa oraz niektórych deserów. Istnieją zwolennicy dodawania wina lodowego do potraw, np. kremu pomidorowego lub jagnięciny – czy warto jednak rozpraszać smak tego specjalnego nektaru? O tym już każdy musi zadecydować we własnym zakresie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *