Weganie zmieniają rynek restauratorów

Około 1,6% Polaków deklaruje, że są weganami. Czy to dużo, czy mało? Wydawać by się mogło, że niewiele, jednak jeśli zastosujemy liczne 500 000, czy też powiemy pół miliona Polaków nie spożywa mięsa i produktów odzwierzęcych, wygląda to już zupełnie inaczej. Tym bardziej, że liczba ta rośnie z roku na rok. I ta liczba ma znaczący wpływ na branżę HoReCa zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. To właśnie dla nich restauracje wegańskie Poznań wyrastają jak grzyby po deszczu.

Restauracja wegańska Poznań nie tylko dla wegan

Jest to istotna grupa dla restauratorów. Tym bardziej, że przyciągają oni innych – nie-wegetarian i nie-wegan w ich progi. I o ile niemal każdy, kto preferuje mięsne posiłki, spróbuje od czasu do czasu czegoś wege (ot, chociażby z czystej ciekawości), o tyle weganin nie przekroczy progu innej niż restauracja wegańska Poznań. Ale to właśnie oni przekonują tych nieprzekonanych do przejścia na weganizm lub chociażby do odwiedzenia w ich towarzystwie miejsc, gdzie serwują właśnie takie dania.

Restauracja wegańska Poznań w indyjskim stylu

Jedną z kuchni przodującą wśród wegan jest indyjska. Wynika to z kilku czynników. Przede wszystkim około 98% mieszkańców Indii to wegetarianie. Na stołach pozostałych królują ryby i ewentualnie drób (ale to niezwykle rzadko). To kultura, która żywi głęboki szacunek i miłość do zwierząt.

Ale dzięki temu przez stulecia opracowała dietę opartą o intensywnych smakach – mocy ziół i przypraw, w których pierwsze skrzypce gra kurkuma. Dlatego ich zastosowanie w daniach wegańskich sprawia, że nabierają one intensywności, wyjątkowego smaku, a jednocześnie dodatkowych walorów zdrowotnych. Nic dziwnego zatem, że restauracja wegańska Poznań Radhe Vega cieszy się coraz większą popularnością. Można w niej zjeść zdrowo i pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *