Warzywny koktajl curry

Koktajle i smoothie to doskonały sposób, żeby w ciągu dnia zastąpić jeden z pięciu posiłków. Są proste do przygotowania, naszpikowane witaminami, a możliwość kompozycji jest praktycznie nieograniczona. Oto propozycja koktajlu wzorowanego na kultowym indyjskim curry.

Składniki:

  • 250 ml soku z marchwi,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 4 pomidory,
  • 2 łodyżki selera naciowego,
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • 6 kostek lodu,
  • 125 ml wody,
  • listki selera do dekoracji.

Sparzamy skórkę pomidorów, obieramy je, wyjmujemy nasiona i kroimy w kostkę. Łodyżki selera obieramy z listków i kroimy na na kawałki. Do blendera albo miski wlewamy sok marchewkowy i sok z cytryny. Dodajemy pomidory, selera i miksujemy na niskich obrotach. Oddzielamy listki sałaty, delikatnie je myjemy i osuszamy. Siekamy czosnek i natkę pietruszki. Wszystko to dodajemy do mieszaniny, razem z przyprawą curry oraz kostkami lodu. Miksujemy, aż składniki dobrze się połączą, dolewamy wody i miksujemy dalej, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowy koktajl najlepiej serwować w wysokich szklankach. Gwoli estetyki możemy go też przystroić listkami selera naciowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *