Tradycyjne austriackie rogaliki waniliowe

Vanillekipferl, bo o nich właśnie mowa, to tradycyjne austriackie ciasteczka waniliowe, mające kształt rogalika, albo, jak kto woli, półksiężyca. Półksiężyc był bowiem symbolem Imperium Osmańskiego, a legenda głosi, że Vanillekipferl powstały ku upamiętnieniu Odsieczy Wiedeńskiej.

Zazwyczaj wyrabia je się w okresie świątecznym, ale ich uniwersalność sprawia, że są chętnie podjadane przez cały rok.

Żeby upiec je w domu, będziesz potrzebować:

  • 280 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g startych orzechów włoskich,
  • 80 g cukru pudru,
  • torebkę cukru waniliowego,
  • cukier puder i/lub cukier waniliowy do dekoracji.

Wyjmij masło z lodówki, żeby nie było twarde. Jeśli osiągnie pożądany stan, wymieszaj je z pozostałymi składnikami i ugniataj za pomocą rąk lub miksera wyposażonego w odpowiednie spiralne miotełki. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć startych migdałów, ciastka są wtedy jaśniejsze oraz bardziej kruche. Uzyskane w ten sposób ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyjmij ciasto i podziel je za pomocą szpatułki na równe części, z których uformujesz wałki o długości ok. 10 cm i 2 cm średnicy. Podziel wałki na 2-3 mniejszych części i nadaj im kształt półksiężyców. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Piecz je przez 15 minut, a po wyjęciu posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *