Tajska zupa z naleśnikami gryczanymi

Azjatyckie zupy cieszą się ostatnio wielką popularnością. Dla koneserów kuchni Dalekiego Wschodu nie jest tajemnicą, że jej bogactwo nie ogranicza się wyłącznie do japońskiego ramenu. Dowodem tego niech będzie przepis na tajski rosół z z gryczanymi naleśnikami. Może to być propozycja również dla osób z nietolerancją glutenu, wtedy jednak należy zrezygnować z dodatku kostki rosołowej i zrównoważyć brak większą ilością przypraw. Warto też skorzystać z bezglutenowego sosu sojowego.

Składniki:

  • duża noga kurczaka,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 suszone grzybki,
  • 1 cebula,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • liść laurowy,
  • chili, imbir, pieprz i sól,
  • sos sojowy,
  • 2 jajka na twardo,
  • makaron sojowy.

Ciasto:

  • 6 łyżek mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 łyżek gazowanej wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • natka pietruszki albo szczypiorek.


Opiecz cebulę. Zalej mięso litrem wody, dodaj obraną włoszczyznę kostki rosołowe, liść laurowy, ziarenka pieprzu i grzybki. Gotuj 15 minut, wrzuć cebulę, i gotuj dalej, aż mięso będzie miękkie. Potem przecedź zupę, dodaj resztę przypraw, sos, makaron sojowy i gotuj jeszcze 5 minut. Wrzuć do miski składniki na ciasto i zmiksuj je mikserem aż do osiągnięcia jednolitej masy. Naleśniki smaż bez tłuszczu. Gotowe zwiń, pokrój na 3 równe części i nadziej na wykałaczki albo patyczki szaszłykowe. Umieść je w miseczkach razem z rozdrobnionymi warzywami, kawałkami kurczaka i plasterkami jajek. Zalej całość rosołem i posyp zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *