Spirulina – czym jest i jakie są jej właściwości?

Nie od dziś wiadomo, że składniki odżywcze pozyskiwane z mórz oraz oceanów są bardzo zdrowe i mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Ich działanie jest udowodnione badaniami. Warto przekonać się do dobrodziejstwa i spróbować skorzystać z alg, wodorostów czy owoców morza. Znaleźć je można w suplementach diety, ale także aktywnie włączyć w dietę, przygotowując posiłki z ich dodatkiem. Na przykład ze spiruliną.

Co to jest spirulina?

Dla wielu osób nazwa, jaką jest spirulina, brzmi bardzo obco, co powoduje, że nie każdy ma odwagę i chęć spróbowania jej. To nic innego jak sproszkowane algi słodkowodne. Można ją znaleźć zarówno w takiej wersji, jak i w postaci tabletek – suplementów diety. Co ciekawe, spirulina nazywana jest przez wiele osób zielonym mięsem. Dlaczego? Ponieważ posiada w swoim składzie zjawiskowo dużą wartość białka pełnowartościowego. Dziś bez problemu znajdziemy ją w wielu miejscach. Bio spirulina sklep jest na wyciągnięcie ręki.

Spirulina posiada bardzo ostry smak, a dodaję się ją do energetycznych batonów, koktajli owocowych bądź warzywnych. Nigdy nie spożywa się jej jako samodzielnego pokarmu. Chętnie przyjmują ją sportowcy, osoby dbające o zdrowie, odchudzające się, sportowcy. Zażywanie spiruliny jest bezpieczne i nie powoduje żadnych niechcianych skutków ubocznych. Warto przełamać się i skorzystać z dobrodziejstw, jakie daje natura.

Jakie właściwości ma spirulina?

Osoby decydujące się na włączenie spiruliny do swojej codziennej diety, są świadomie niezwykłych właściwości, jakie posiada ta alga. Prócz wspomnianego już białka, którego zawartość jest bardzo wysoka, to także inne cechy. Wegetarianie i weganie chętnie decydują się na spożywanie spiruliny, ponieważ posiada ona aż cztery razy więcej białka aniżeli mięso. To ciekawy zamiennik także dla tych osób, które pragną zlikwidować tkankę tłuszczową.

Ponadto spirulina zawiera w sobie mnóstwo innych, cennych substancji. Są to m.in. osiem aminokwasów egzogennych, czyli takich, jakich nie produkuje organizm, a także witamina B1, witamina B2, witamia B12 i kwas gamma-linolenowy. Ten ostatni składnik jest szczególnie chętnie wybierany za sprawą dużej roli w utrzymaniu zdrowia – obniża cholesterol i ciśnienie, a także zapobiega chorobom serca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *