Różne rodzaje kaw i ich smak

Decydując się na kawę z pewnością bierzemy pod uwagę nasz ulubiony smak oraz aromat. Jest wiele różnych rodzajów tego napoju, dlatego warto znać ich charakterystykę. Czym się różnią i jaka może być naszą ulubioną? Sprawdzamy.

Arabica – słodycz i łagodność

Kawa rodzaju Arabica to bardzo popularna baza oraz dodatek wielu różnorodnych mieszanek tego unikalnego napoju. Warto wiedzieć, że jest również najstarszym typem kawy na świecie. To, co wyróżnia Arabicę to jej smak oraz budowa całej rośliny. Jej ziarna są owalnego i wydłużonego kształtu. Unikalną cechą jest delikatna bruzda umiejscowiona na środku owocu. Historia tego typu kawy jest bardzo ciekawa. Otóż sam napój z palonych oraz zmielonych ziaren zaparzono w Jemenie, czyli na półwyspie arabskim, który zlokalizowany jest w południowo-zachodniej Azji. Mieszkańcy Jemenu cenili Arabicę za to, że pomaga zwalczyć zmęczenie oraz pozwala ludziom pracować aż do zachodu słońca. Następnymi krajami, do których dotarła ta odmiana kawy był Egipt oraz Turcja.

Arabicę hoduje się na wysokościach powyżej 950 metrów nad poziomem morza. Najlepiej rośnie w strefie międzyzwrotnikowej, która charakteryzuje się stabilnymi opadami oraz temperaturami. Będzie to między innymi Brazylia oraz Kolumbia Sama roślina kawowca może rodzić owoce nawet kilka razy do roku. Jej unikalność polega na tym, że zbiór owoców odbywa się wówczas, gdy są one odpowiednio dojrzałe. Eliminuje to możliwość mechanicznego zbioru plonów. Cały proces odbywa się przez ręczną segregację pod czujnym okiem ludzi. Arabica jest delikatna oraz znacznie mniej gorzka, niż pozostałe odmiany kawy. Zawiera dużo cukrów oraz tłuszczów, które podkreślają smak.

Robusta – wyrazistość i gorycz

Robusta to zaraz po Arabice drugi najpopularniejszy rodzaj kawy. Ma ona duże grono swoich zwolenników przez unikalny smak oraz aromat. Robustę uprawia się na wysokości już od 200 metrów nad poziomem morza. Wymaga ona wyższej temperatury, która dochodzi nawet do 30 stopni Celsjusza. Uprawia się ją między innymi w Ugandzie, we wschodniej części Afryki oraz Wietnamie, w południowo-wschodniej Azji. Roślina kawowca robusty może być uprawiana na niskich wysokościach ze względu na dużą odporność na choroby. Nie wymaga jakościowej gleby oraz wydaje obfite plony.

Ziarna Robusty posiadają owalny kształt i w porównaniu z innymi rodzajami kaw są one znacznie mniejsze. Ich kolor przypomina jasnozieloną barwę. Robustę wyróżnia także jej smak. Jest ona wyrazista oraz mocna. W jej ziarnach zawartość kofeiny wynosi 3%. Nie ma dużej ilości cukrów przez co jest gorzka. Jeśli lubimy kawę z pianką robusta będzie doskonałym wyborem. Najczęściej wykonuje się z niej różnorodne kawy rozpuszczalne.

Liberika – różnorodność smaków

Liberika jest gatunkiem kawy, który nie jest zbyt popularny, jednak swoją unikalnością potrafi zachwycić niejednego smakosza. Została ona odkryta w 1843 roku w Liberii, skąd pochodzi jej nazwa. Warto skupić się na jej wyglądzie, ponieważ sama roślina dorasta do 9 metrów, co czyni ją prawdziwym drzewem kawowym. Jest ona bardzo wydajna w uprawie co sprawiło, że w tamtych czasach popularna była jedynie dla mniej zamożnych osób z grupy robotniczej. Obecnie jednak zyskuje sławę szczególnie przez smakoszy ze względu na swój aromat oraz prawdziwy mix smaków. Jej unikalność polega na tym, że odczucia zmieniają się w trakcie picia tego napoju. W pierwszych chwilach jest wyczuwalna nuta orzecha, następnie całość przechodzi w gorzką czekoladę. Smak jest trwały oraz zdecydowanie można wyczuć w nim różnorodne przyprawy. Ziarna wyglądem przypominają Arabicę, jednak są zdecydowanie większe.

W zależności od gatunku kaw możemy spodziewać się zupełnie odmiennego smaku i aromatu. Warto łączyć je ze sobą oraz komponować swoje własne, ulubione kompozycje. Niektóre z nich możemy odkryć decydując się na zakup gotowych mieszanek w sklepach. Aby zwiększyć swoją czułość na dany smak warto najpierw spróbować czystych gatunków. Wówczas będziemy mogli w praktyczny sposób poczuć ich różnicę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *