Regularne ozonowanie żywności – dlaczego warto?

W dzisiejszych czasach, kwestia zdrowej żywności to temat, z którym stykamy się coraz częściej. Niestety, produkty stricte ekologiczne bardzo często są znacznie droższe od tych zwykłych, faszerowanych nierzadko chemią. Grzyby, pestycydy, azotany – przykładów szkodliwych składników w produkowanej masowo żywności jest naprawdę wiele. Nie oznacza to jednak, że musimy skazywać się na ich spożywanie. Coraz popularniejszym rozwiązaniem w naszym kraju staje się bowiem ozonowanie żywności w domu, z użyciem specjalistycznych urządzeń. Sam ozon odznacza się bowiem niezwykle krótkim, lecz bardzo intensywnym działaniem, umożliwiającym błyskawiczne usunięcie szkodliwych zanieczyszczeń. Proces ozonowania jest przy tym w stu procentach bezpieczny, zaś oczyszczone w ten sposób produkty można spożyć praktycznie natychmiast.

 

Przebieg ozonowania żywności

 

Wybierając ozonator, powinniśmy postawić na model, przeznaczony właśnie do ozonowania żywności w domu. Urządzenia te zostały wyposażone w dwa dyfuzory oraz specjalne rurki, mające za zadanie doprowadzić ozon do naczynia z żywnością. Sama procedura jest nieskomplikowana, zaś do oczyszczenia artykułów spożywczych będziemy potrzebować zaledwie kilku minut. Żywność należy umieścić w pojemniku wypełnionym wodą. Następnie wystarczy jedynie wsunąć do niego rurkę ozonatora, po czym szczelnie zamknąć.

W przypadku, gdy procesowi ozonowania mają zostać poddane warzywa i owoce, powinniśmy pamiętać, że maksymalna ilość oczyszczanych produktów nie może przekroczyć 10 kg. Ozonator włączamy na 10 minut, zaś po zakończeniu pracy urządzenia, czekamy kolejne 10 minut. Po ich upływie, produkty można wyjąć z wody i spożyć lub wykorzystać podczas gotowania. Jeśli ozonujemy z kolei mięso, jaja, owoce morza lub ryby, pamiętajmy, że podczas pojedynczej procedury, w pojemniku powinno znajdować się nie więcej, niż 5 kg żywności. Po dziesięciominutowym ozonowaniu, produkty możemy wyjąć i od razu upiec lub zamrozić. Ozonowanie żywności w domu pomoże nam nawet w poprawie smaku ryżu tudzież kaszy. Pamiętajmy jedynie, aby zawsze stosować wyłącznie sprawdzone urządzenia, dostępne w specjalistycznych sklepach, takich jak internetowy MediaSklep24. Tylko wtedy będziemy mieć bowiem gwarancję, że nasza żywność faktycznie została oczyszczona w należyty sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *