Orientalne gołąbki

Wydaje Ci się, że gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej? Po części masz rację. Ciekawostką może jednak być dla Ciebie fakt, że jest ono rozpowszechnione również w krajach bałkańskich, a także na Bliskim Wschodzie. Od naszych gołąbków różni się przede wszystkim tym, że farsz zawija się nie w liście kapusty, a kiszone liście winogron.

Zainteresowana? Oto przepis!

Składniki:

  • 250 g liści winogron,
  • 5 cebul,
  • szklanka oliwy,
  • 3 cytryny,
  • 200 g mielonego mięsa,
  • 200 g ryżu,
  • sól i pieprz do smaku.

Kiszone liście winogronowe dostaniesz w internetowych sklepach z orientalną żywnością, możesz jednak użyć świeżych, które wcześniej należy sparzyć. Ugotuj na sypko ryż. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostką. Wymieszaj w misce ryż, cebulę i mięso (najlepsza będzie mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego, zwróć też uwagę, żeby nie było za tłuste). Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, odczekaj chwilę i wrzuć surowy farsz. Duś go na średnim ogniu ok. 8 minut, ciągle mieszając. Dodaj sól i pieprz. Gotowy farsz nakładaj na liście i zawijaj gołąbki. Przygotuj naczynie żaroodporne, wyłóż je pozostałymi liśćmi. Ułóż gołąbki w ciasnych rządkach. Resztę oliwy wymieszaj z sokiem z 2 cytryn i wodą, tak, żeby po zalaniu poziom sięgał połowy wysokości gołąbków. Całość piecz pod pokrywą w nagrzanym uprzednio do 200°C piekarniku przez 30 – 40 minut. Przed podaniem skrop gołąbki sokiem wyciśniętym z pozostałej cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *