Omlet marchewkowy – zamiennik ciasta marchewkowego dla leniwych

Prawie każdy lubi ciasto, lecz zdecydowanie nie każdy lubi piec. W ostateczności można zakupić gotowy produkt, jednak nie zawsze w pobliżu znajduje się zaufana piekarnia, a w składzie produktów z supermarketu często aż roi się od konserwantów i innych chemicznych substancji. Dobrze jest zatem mieć alternatywę. Oto przepis na omlet marchewkowy.

Potrzebne będą:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 3 łyżki dowolnej mąki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • nieco tłuszczu do smażenia (masło lub olej roślinny).

Na masę wierzchnią:

  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Potrzebujemy dwóch naczyń. Do jednego wrzucamy uprzednio oddzielone żółtka, do drugiego białka. Do żółtek dodajemy mleko, miód oraz sól. To wszystko mieszamy mikserem. Ostrożnie dodajemy mąkę i miksujemy aż do osiągnięcia jednolitej masy. Teraz możemy wmieszać startą na wiórki marchewkę. Następnie miksujemy białka na sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy marchewkowej i powoli mieszamy (już bez użycia miksera). Na gorącej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy omlet na średnim ogniu po 5 minut z obu stron, do zarumienienia. Gotowy omlet ozdabiamy masą, którą uzyskujemy zmieszawszy sok z cytryny i mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *