O co chodzi z pizzą neapolitańską?

Pizza neapolitańska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z okolic włoskiego miasta Neapol. Poza pizzą rzymską, która jest nieco grubsza, stanowi najbardziej rozprzestrzeniony we Włoszech rodzaj pizzy.

Moda na pizzę neapolitańską ostatnimi czasy dotarła również do Polski. Co się okazuje, może być ona wielką niespodzianką dla kogoś, kto jest przyzwyczajony do pizzy o cieście grubym, sztywnym i ledwo zipiącym pod melanżem różnych i licznych składników. Czego można się zatem po pizzy neapolitańskiej spodziewać? Przede wszystkim charakteryzuje się ona bardzo cienkim ciastem. Wynika z tego kilka spraw. Po pierwsze, pizza neapolitańska jest serwowana w całości. Poręczne trójkąciki odchodzą do lamusa, tutaj trzeba umieć posługiwać się widelcem i nożem. Tym bardziej, że ciasto jest przesiąknięte sosem pomidorowym, przez co środek naszego placka jest bardziej płynny.

Nie jest to, jak się powszechnie uważa, błąd w przygotowaniu pizzy, tylko po prostu cecha pizzy neapolitańskiej. Przez to też znajdziemy na niej mniej składników. Pizzę neapolitańską piecze się w piecu opalanym drewnem, nieliczni mają więc szansę przygotować ją sobie w domu. Dlatego warto rozejrzeć się za dobrą pizzerią, mającą w ofercie tego rodzaju pizzę. Bez względu na preferencje, próbując tego dania po raz pierwszy, na pewno wzbogacimy się o jakieś przeżycie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *