Nierozerwalna para – kultura i kulinaria Włoch

Dla wielu miłośników kuchni europejskiej pizza czy makarony mają ogromne znaczenie. Wielu z nas często wymienia je jako swoje ulubione dania, kulinarni blogerzy i vlogerzy prześcigają się w opracowywaniu najlepszych przepisów na włoskie dania… Ale czy wiemy, jak bardzo kuchnia włoska związana jest z kulturą i historią tego kraju?

Jeżeli jesteś fanem gotowania, warto dowiedzieć się, co przyczyniło się do powstania włoskich dań w formie, jakiej obecnie je znamy. Pierwsze pizzerie pojawiły się we Włoszech w Neapolu. Do dziś jest on uznawany za stolicę pizzy na świecie. Najbardziej znana pizza na świecie – pizza margherita – została stworzona w roku 1889 przez kucharza Raffaella Esposito dla królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej i na jej cześć nazwana właśnie „margheritą”.

Tradycyjna kuchnia włoska to kuchnia prosta, tania i lekka, ponieważ początkowo tworzona była przez ludzi ubogich. Taka jest właśnie podstawowa wersja pizzy czy focaccia (czyli suche ciasto do pizzy), ale także makarony czy gnocchi, czyli charakterystyczne dla Włoch kluski, tworzone na bazie ziemniaków.

Jednym z dań bardzo znanych w Lombardii jest pizzocheri. Jest to pewien rodzaj makaronu, tradycyjny dla tego regionu, jednak mało znany nawet przez entuzjastów Włoch i kuchni włoskiej. Makaron, ręcznie wytwarzany z mąki gryczanej, podawany jest z kapustą włoską, ziemniakami i serem casera, który wytwarzany jest wyłącznie w dolinie Valettina. Danie to wiąże się nierozerwanie z historią regionu, który podczas srogich zim był niedostępny dla cywilizacji z zewnątrz, natomiast produkty używane do produkcji pizzocheri były produktami potrafiącymi wytrzymać długą zimę bez psucia się i były wówczas najłatwiej tam dostępne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *