Miód manuka – smaczny i zdrowy

Rodzajów miodów jest dosyć dużo, a różnią się one między sobą nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Stąd też czasami nie wiemy po który sięgnąć, aby jego spożywanie przyniosło nam jak najwięcej korzyści – lipowy, gryczany, faceliowy, a może manuka? Ten ostatni jest dla niektórych nowością, o której nigdy wcześniej nie słyszeli, ale warto wprowadzić go do swojego menu, ponieważ uznawany jest za miód, który posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że miód manuka wykazuje działanie antybakteryjne i pozwala podnieść odporność organizmu. Ale to nie jedyne powody, dla których warto spożywać miód z Nowej Zelandii.

Miód manuka pomocny w wielu dolegliwościach

Masz depresję, nadciśnienie, wysoki cholesterol, a może borykasz się z bezsennością? Na wszystkie te dolegliwości polecany jest miód manuka. Trzeba tylko pamiętać o tym, że aby zobaczyć efekty, miód należy przyjmować regularnie. W zależności od indywidualnych preferencji miód można spożywać w czystej postaci, jedząc go z łyżeczki, dodać do owocowego deseru, zrobić sobie kanapkę z miodem lub rozpuścić go w wodzie. W ostatnim przypadku ważne jest tylko to, żeby temperatura wody nie przekroczyła 40. stopni Celsjusza, co pozwoli zachować wszystkie właściwości miodu… Miód manuka pozwala też łagodzić dolegliwości żołądkowe, takie jak ból brzucha, wymioty czy biegunka. Co więcej, można stosować go miejscowo na skórę, ponieważ przyspiesza gojenie się ran, w tym tych powstałych po oparzeniach. A zatem miód manuka to skarb natury, który ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego pamiętajmy, że warto go spożywać również w celach profilaktycznych, czyli wtedy, gdy nie doskwiera nam żadna z wymienionych powyżej dolegliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *