La galette des rois – oryginalny francuski przepis

La galette to francuskie ciasto sięgające początkami XIV w. We Francji jest tradycyjnie spożywane w Święto Trzech Króli. Jego główne składniki to ciasto francuskie i frangipane – specjalna masa składająca się z kremu i migdałów. W środku umieszcza się jakiś element (fève), może to być cały migdał albo żaroodporna figurka. Komu zostanie przydzielony zawierający go kawałek ciasta, zostaje królem tego dnia i może nosić koronę, a inni muszą spełniać jego życzenia.

Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 fève.

Frangipane

Krem:

  • 125 ml mleka,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Reszta masy:

  • 150 g startych migdałów,
  • 50 g masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 jajka.

Miotełką porządnie utrzyj żółtko z cukrem. Dodaj mąki ziemniaczanej i wymieszaj. W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym. Dołącz uprzednią mieszaninę. Podgrzewaj całość, aż zgęstnieje i odstaw do ostudzenia. Teraz utrzyj masło z cukrem, dodawaj najpierw jajka, potem migdały, cały czas mieszając – do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj krem i znowu mieszaj. Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż jeden płat ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku równomiernie rozprowadź masę. Brzegi posmaruj żółtkiem i mlekiem. W dowolnym miejscu w masie umieść fève. Nałóż drugi płat ciasta, wierzch posmaruj resztą żółtka i mlekiem dla połysku. Piecz przez 10 minut w 200°C, a potem przez 20 minut w 150°C. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest letnie.

Bon appétit!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *