Kwieciste posiłki

Jemy nie tylko ustami, ale też oczami. To, co pięknie prezentuje się na talerzu, najczęściej też bardziej nam smakuje. O estetykę potraw można dbać na różne sposoby, zaczynając od pięknego stołu, odpowiedniej zastawy, a na dekoracjach kończąc. 

Smaczne dekoracje 

Na co dzień estetyka podanych dań nie jest najważniejsza, ale zdecydowanie przyjemniej spożywa się obiad ładnie podany. Szczególnie o estetykę stołu i samych potraw powinniśmy się postarać podczas przyjęć i innych uroczystych spotkań. Stół możemy udekorować „na bogato” – wykorzystując wiele elementów dekoracyjnych, jak świeczniki czy kwiaty lub skromnie – piękny obrus, elegancka zastawa i sztućce wystarczą. Cały efekt może jednak zepsuć zawartość talerzy, jeżeli obiad czy deser nałożymy byle jak i mało estetycznie. Sposobem na ładne podanie dania na talerzu są między innymi dekoracje z warzyw i owoców, z których można stworzyć fantazyjne kształty. Desery możemy także przyozdobić czekoladą czy barwnikami spożywczymi, malując nimi na przykład serca lub tworząc napisy. Jednak bezkonkurencyjną ozdobą każdej niemal potrawy są kwiaty jadalne, które mają wiele zastosowań. Możemy je podawać w wersji naturalnej – zaraz po zerwaniu, ale także mrożone czy kandyzowane. Idealne są zarówno do dekoracji potraw, jak i różnego rodzaju, zwłaszcza zimnych, napojów. Nie ma piękniejszej ozdoby niż kwiaty, a te jadalne są także smaczne. 

Jedz ekologicznie

Składnikiem potrawy mogą zostać między innymi takie kwiaty, jak stokrotka pospolita, nagietek, mniszek lekarski czy koniczyna czerwona. Ich zjedzenie nie tylko nam nie zaszkodzi, ale wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, bo mają one wiele wartości odżywczych. Wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają trawienie czy przyspieszają gojenie się ran. Nie każdy ma takie szczęście, by mieszkać przy kwietnej łące, dla nich powstał nasz oferujący między innymi kwiaty jadalne sklep internetowy, w którym znajdziemy też potrawy wegańskie oraz ekologiczne. Możemy zdecydować się na zakup płatków kwiatów jednego rodzaju, na przykład czarnego bzu albo zdecydować się na kolorowy mix składający się z płatków wielu różnych kwiatów jadalnych. Z kwiatów możemy także przygotowywać zdrowe napary, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Suszone kwiaty możemy przechowywać przez dłuższy czas bez obaw, że stracą na wartości. Dekorowanie potraw jadalnymi elementami jest nie tylko praktyczne, ale też ekologiczne. Resztki potraw bezmięsnych tak przyrządzonych możemy bowiem potraktować jako bioodpady i przeznaczyć je na kompost. Jadalne kwiaty do dekoracji sklep Pole na Stole oferuje w zestawach o różnych wagach, a także już gotowe produkty z nich, jak na przykład herbatki – na dobry sen czy pozytywne myślenie. W kuchni zastosowanie znajdują także suszone pączki kwiatów, które można dodać do herbaty, by stała się bardziej aromatyczna. Trudno sobie wyobrazić ten świat bez kwiatów, które są jego największą ozdobą – niech staną się nią także w naszych kuchniach, czyniąc przygotowywane dane piękniejszymi, smaczniejszymi i zdrowszymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *