Kawa z Wietnamu. Smaki Azji

Azja niezmiennie zaskakuje i zachwyca swoimi kolorami, smakami, lokalnymi potrawami i różnorodnością, która sprawia, że ten kontynent jest tak wyjątkowy. Wiele osób ukochało sobie Azję, jako ulubioną destynację podróżniczą, odkrywając jej walory w bezpośrednim kontakcie, odwiedzając barwne i tłumne miasta i rozkoszując się gwarem tego gęsto zaludnionych miast. Niektórzy jednak wolą zostać na miejscu i wolą cieszyć się smakami tej części świata w swoim własnym domowym zaciszu. Nic dziwnego – dostępność przypraw, przepisów, programów podróżniczych jest tak szeroka, że bez problemu można poczuć klimat Azji w każdym momencie dnia. Jedną z małych codziennych przyjemności, która jest przyjemną rutyną wielu osób na całej kuli ziemskiej, jest kawa. Na szczególną uwagę zasługuje ukochana przez wielu – kawa po wietnamsku.

Popularność kawy w Wietnamie

Intensywność upraw kawowca przybiera na sile mniej więcej od lat 90. Przez 3 dekady intensywnych upraw Wietnam stał się, zaraz po Brazylii drugim co do wielkości producentem kawy na świecie. Ta gałąź przemysłu zatrudnia blisko 3 miliony ludzi. Sami Wietnamczycy, jako naród wierni są oczywiście bardziej napojowi, jakim jest herbata. Popularność tego napoju jak znacznie większa niż samej kawy. Napój jest jednak bardzo popularny wśród turystów, którzy chętnie próbują kawy parzonej po wietnamsku w samym sercu jej pochodzenia. W Wietnamie uprawia się kilka odmian kawy, najpopularniejsze z nich to: Robusta i Arabica. W Wietnamie kawę pija się z lodem, co wielokrotnie wzbudza zdziwienie wielu ludzi. Podaje się ją także z jajkami, skondensowanym mlekiem lub mlekiem kokosowym, a także z wszelkimi rodzajami owoców.

Kopi Luwak – kawa jako towar luksusowy

Kopi Luwak to bez wątpienia jedna z najdroższych kaw na całym świecie. Jeden jej kilogram kosztować nas może blisko 1300 dolarów, a zamówienie jednej filiżanki tego drogocennego napoju to koszt około 100 dolarów. Na czym polega jej fenomen i cena? Wszystko za sprawą niewielkiego zwierzęcia, jakim jest łaskun palmowy. Żywi się on ziarnami kawy, jednak ich układ nie trawi całego z ziaren, a część z nich przepuszcza przez swój układ pokarmowy. Mówi się, że podczas drogi przez jelita tych niewielkich zwierząt kawa nabiera niepowtarzalnego smaku. Kawę pozyskuje się, zbierając odchody tych zwierząt, by następnie poddać je odpowiedniej obróbce celem wydobycia ziaren kawy, by później móc wypuścić ją do sprzedaży. Niestety poprzez chęć zarobku na zwierzętach chwyta się je do niewoli, by nie musieć szukać odchodów łaskuna w dżungli. Kawa pozyskana ze zwierzęcia trzymanego w niewoli jest znacznie tańsza, także należy zwracać uwagę na cenę – bo to wyznacznik tego, czy jest ona pozyskiwana w humanitarny sposób.

Rodzaje kaw po wietnamsku

Jedną z popularniejszych w Wietnamie, jest Ca phe sua da, czyli najprościej mówiąc Wietnamska kawa z lodem. Jest ona pobudzająca, a jednocześnie mocno orzeźwiająca i chętnie sięgają po nią turyści. Drugim, ciekawym sposobem na przygotowanie takiej kawy jest dodanie jajka, czyli swoista kawa z koglem-moglem. Do smaku można dodać również aromatu waniliowego bądź miodu. Taka kawa nazywa się w Wietnamie: Ca phe trung. Chcesz dowiedzieć się więcej o kawie? Zajrzyj tutaj.

Sposób przygotowania kawy po wietnamsku. Kawa po wietnamsku – czego potrzebujemy?

Ten popularny napój w części Azji, jakim jest Wietnam przygotowywana jest na ciekawe sposoby, przyciągające uwagę turystów. Aby zaparzyć prawdziwą kawę po wietnamsku, należy posiadać odpowiednie urządzenie, a także dopilnować kilku ważnych szczegółów, dzięki którym będzie można rozkoszować się zapachem niepowtarzalnej kawy. Do zaparzenia kawy po wietnamsku potrzebujemy: zaparzacz phin wraz z praską, mleko skondensowane, wietnamskiej kawy, ulubionej szklanki – najlepiej przeźroczystej, aby dodać również nietuzinkowego wizualnego efektu oraz kostek lodu. Do zaparzenia kawy po wietnamsku najlepiej użyć kawy pochodzącej prosto stamtąd. Najlepszą dedykowaną kawą pod tę okoliczność jest Trung Nguyen, ze względy na swój stopień zmielenia, który idealnie dostosuje się do zaparzacza.

Zaparzacz do kawy phin

Jest to produkt niezbędny do procesu powstawania kawy po wietnamsku. To małe, metalowe urządzenie, które skonstruowane z czterech niezbyt skomplikowanych części: podstawy, zbiornika, sitka oraz pokrywki. Proces zaparzenia kawy działa przelewowo. Obsługa zaparzacza jest prozaiczna, a można cieszyć się niepowtarzalnym smakiem kawy prosto z Azji.

Kawa po wietnamsku – krok po kroku

  1. Przygotowujemy ulubione naczynie, w którym chcielibyśmy przygotować napój. Następnym krokiem, może być przelanie do naczynia mleka skondensowanego, zależy to jednak od naszych preferencji – jeśli ktoś nie lubi kawy z mlekiem, można pominąć ten składnik. Istnieje możliwość, aby dodać mleko na końcu całego procesu.
  2. Na górze szklanki w następnym kroku należy ustawić zaparzacz phin, bez pokrywki oraz praski, z którą zazwyczaj występuje w zestawie.
  3. Następna czynność, jaką należy wykonać to wsypać kawę do zaparzacza stojącego na naczyniu. Ilość kawy uzależniona jest oczywiście od stopnia jej intensywności, jaką sobie upodobaliśmy. Optymalna ilość to około 15 gram kawy.
  4. Po wsypaniu kawy do naczynia przychodzi czas na przyciśnięcie jej praską, tak by woda ściekała i przesiąkała jak najwolniej.
  5. Następnie gotujemy wodę i zalewamy jej odrobiną. Ważne jest, aby woda lekko wsiąknęła w nasypaną kawę i nie była widoczna na prasce. Kawa powinna napęcznieć i najlepiej, aby na tym etapie nic się z niej nie sączyło.
  6. W kolejnym kroku należy chwilę odczekać, by woda całkowicie wsiąknęła. Kiedy to już nastąpi, należy zalać filtr gorącą wodą ponownie po same brzegi. Przykrywamy nakryciem od zaparzacza i uzbrajamy się w cierpliwość. Kontrolujemy moment, w którym przestaje kapać. Całość tego procesu nie powinna przekroczyć 5 minut.
  7. Posiadając już gotowy, aromatyczny wywar możemy przejść do dalszych czynności. W zależności od preferencji można dodać mleko lub kostki lodu. Spowodują one rozcieńczenie napoju (kawa po wietnamsku jest mocna i gęsta, po dodaniu mleka staje się również bardzo słodka). Może zostać wymieszana, efekt każdy może dostosować do swoich indywidualnych preferencji.
  8. Kawa gotowa! Smacznego!