Jak dobrać niezawodną frytownicę?

Frytownica gastronomiczna to niezwykle popularne urządzenie, pozwalające na frytowanie, czyli obróbkę termiczną, opartą na smażeniu w głębokim tłuszczu. Duża efektywność tego typu obróbki sprawiła, że trudno jest sobie wyobrazić bez niej współczesny przemysł gastronomiczny. Oprócz możliwości przygotowania frytek, frytownice pozwalają bowiem na przyrządzanie nie tylko panierowanych ryb i drobiu, ale nawet pączków oraz ciastek. Wybierając tego typu sprzęt dla naszego lokalu, powinniśmy przyjrzeć się wpierw dostępnym modelom. Pojemność kosza do frytownicy jest tu bowiem równie istotna, co moc takiego urządzenia. Oto najistotniejsze kwestie, o których warto zatem pamiętać podczas zakupu.

 

Pojemność kosza

 

Kosz do frytownicy to element niezwykle istotny. To właśnie od jego pojemności zależeć bowiem będzie, ile porcji będziemy w stanie przygotować w trakcie pojedynczego smażenia. Modele najmniejsze, o pojemności około 3-4 litrów, sprawdzą się wyłącznie w lokalach, w których frytki lub panierowane ryby są serwowane wyłącznie sporadycznie. W przypadku lokali nastawionych głównie na fast foody, powinniśmy pomyśleć nad zakupem frytownicy, zdolnej do pomieszczenia około 30 litrów. Pozwoli nam to na sprawne przygotowywanie zamówionych dań, bez konieczności każdorazowego wydłużania czasu czekania w celu dosypania nowych frytek. Bardzo ciekawą opcją, szczególnie dla restauracji całodobowych, jest też model z osobnymi komorami. Zależnie od tego, ilu gości odwiedza nasz lokal o danej porze, możemy tu bowiem dostosować ilość wykorzystywanych obecnie komór do aktualnego ruchu.

 

Obecność praktycznych funkcji

 

Podobnie jak wiele innych urządzeń wykorzystywanych w przemyśle gastronomicznym, także i frytownice coraz częściej oferują swoim użytkownikom możliwość skorzystania z szerokiej gamy praktycznych funkcji. Wydłużone kosze do frytownic pozwolą nam na sprawniejsze przygotowanie ryb, zaś specjalistyczne programy dostosują smażenie do przyrządzanych dań. Warto tu też postawić na urządzenie z systemem filtracyjnym, zapobiegającym uwalnianiu się nieprzyjemnych woni. Bezpieczeństwo pracowników zwiększy tu z kolei specjalny zawór, przeznaczony do błyskawicznego spuszczania starego oleju.