Imbirowy eliksir na każdą porę roku

Imbir to roślina pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie stanowi niezbędny komponent lokalnej kuchni. Jego specyficzny aromat sprawił, że szybko stał się popularny również w innych rejonach świata.

Miłośnicy sushi znają go pewnie w wersji marynowanej, jako przekąskę między poszczególnymi rodzajami tej japońskiej potrawy. U nas służy głównie jako egzotyczna przyprawa oraz dodatek do herbaty. A gdyby tak obsadzić go w roli głównej? Oto przepis na cudowny imbirowy eliksir.

Do wersji podstawowej potrzebujesz ok. 10 cm kłącza świeżego imbiru na 2,5 l wody. Wlej wodę do garnka i gotuj do wrzenia. W tym czasie obierz imbir i pokrój go na średniej grubości plastry. Pamiętaj, żeby ciąć wzdłuż włókien imbiru, w przeciwnym razie możesz się nieźle zmęczyć, ponieważ są one dość twarde. Wrzuć plastry do wrzątku. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Eliksir powinien mieć barwę złotą lub jasnobrązową. Możesz go spożywać od razu na ciepło albo uprzednio schłodzić.

Działanie

Sam imbir wspomaga trawienie i pobudza cyrkulację krwi. Eliksir sprawdzi się zatem o każdej porze roku. Jesienią i zimą będzie rozgrzewał, szczególnie jeśli dodamy do niego trochę miodu, cynamonu lub goździków. Żeby wspomóc naszą odporność w okresach przejściowych, możemy wymieszać go z sokiem z jednej czy dwóch cytryn. Letnie upały umili nam eliksir z dodatkiem kruszonego lodu i listków świeżej mięty. Jego właściwości pomogą nam też uzyskać płaski brzuch, co może się przydać w sezonie plażowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *