Masz już dosyć porannych kanapek? Szukasz ciekawych alternatyw na pożywne śniadanie? W takim razie koniecznie zjedz płatki owsiane. Spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści dla ludzkiego zdrowia. Nie tylko dodadzą wiele energii, lecz dostarczą składników mineralnych i witamin. Więcej na temat płatków owsianych piszemy w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Płatki owsiane – właściwości odżywcze
Ziarna od zawsze towarzyszyły człowiekowi. Wiele produktów powstaje między innymi z owsa siewnego. To właśnie z tych ziaren produkuje się płatki owsiane. Zazwyczaj, aby były zdatne do spożycia, należy je ugotować. W zależności od kupionego typu można je przyrządzić błyskawicznie lub w wyniku powolnego procesu obróbkowego.
Spożywając płatki owsiane, można dostarczyć swojemu organizmowi przede wszystkim ogromne ilości potasu, wapnia, żelaza i cynku. Oprócz tego są także źródłem błonnika, wpływającego na poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Z uwagi na to, że płatki powstałe z owsa są źródłem węglowodanów, dają energię na cały dzień. Porcja o wadze 100 g zawiera około 350 kcal.
Wpływ płatek owsianych na układ pokarmowy
Powszechnie wiadomo, że płatki owsiane są źródłem węglowodanów. Oddziałują także pozytywnie na układ pokarmowy. Wszystko za sprawą błonnika, regulującego pracę jelit. W praktyce błonnik reguluje między innymi przesuwanie kału. Dlatego płatki owsiane są zalecane zwłaszcza osobom, mającym problem z wypróżnianiem lub ich kał nie przyjmuje stałej formy.
Płatki tego typu powodują wzrost glukozy, a nie jej skok jak w przypadku słodkich przysmaków. Dlatego owsiane płatki są rekomendowane osobom, będącymi cukrzykami.
W jaki sposób można wykorzystywać płatki owsiane w diecie?
Produkt zbożowy, jakim są płatki owsiane, dają szerokie pole do popisu entuzjastom gotowania. Z płatków tego typu można przygotować, chociażby pyszną owsiankę czy zdrowe ciasteczka z dodatkiem owoców. To jak bardzo owsiane płatki są uniwersalnym składnikiem, potwierdza, fakt, że można z nich wykonać spód do fit pizzy.