Cykoria zapiekana z bekonem

Załóżmy, że planujesz imprezę, na której chcesz podać lekkie i nowoczesne przystawki. Pierwsza myśl to oczywiście tradycyjne koreczki, ale Ty chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. Oto prosty przepis na przystawkę z zapiekanej z bekonem cykorii.

Potrzebujesz:

  • 2 cykorie,
  • 150 g bekonu (ewentualnie boczku),
  • 100 g żółtego sera (w kawałku),
  • oliwa,
  • sól do smaku,
  • kolorowy pieprz.

Kolby cykorii przetnij na pół, usuń głąb i porozdzielaj listki. Delikatnie je umyj i osusz (możesz umyć też kolby przed rozdzieleniem, ale w ten sposób dokładniej oczyścisz listki). Bekon pokrój w długie, cienkie paski. Możesz zastąpić bekon boczkiem, ale wtedy danie będzie nieco bardziej tłuste. Ser zetrzyj na wiórki. Następnie owiń każdy listek paskiem boczku, a uzyskane łódeczki poukładaj w natartym uprzednio odrobiną oliwy naczyniu żaroodpornym. Całość posyp szczyptą soli (żeby uniknąć przesolenia, sprawdź, czy Twój bekon nie był już solony w procesie produkcji), serem i pieprzem. Najlepszy efekt dadzą grubo mielone kolorowe ziarenka pieprzu. Żeby danie nie było zbyt suche, możesz skropić je oliwą. Rozgrzej piec do 180°C i piecz łódeczki 15-20 minut, aż boczek się zarumieni, a ser rozpuści. Najlepiej podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *