Cukiniowe serduszka

Jak mawia stare polskie przysłowie – przez żołądek do serca! Cukiniowe serduszka możesz przygotować, jeśli chcesz wprowadzić trochę fantazji na rodzinny stół, ale ten uroczy posiłek najlepiej sprawdzi się w roli romantycznej kolacji dla dwojga. Idealnie nadaje się na wszystkie specjalne okazje, takie jak walentynkowe randki czy rocznice.

Tego potrzebujesz do przygotowania cukiniowych serduszek:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 5-6 pieczarek,
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 1 łyżka oliwy,
  • suszone oregano.

Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozwiń ciasto i wytnij z niego dwa serduszka, mniej więcej tej samej wielkości. Zawiń brzeżki. Przełóż serca na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem i posmaruj je pastą pomidorową. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do niej odrobinę ostrej papryki. Cukinię, pieczarki oraz mozzarellę pokrój na plasterki, a następnie poukładaj je naprzemiennie na serduszkach. Całość skrop kilkoma kroplami oliwy (może być smakowa, np. paprykowa lub cytrynowa) i posyp oregano. Piecz przez 20 minut. Serwuj na ciepło, w towarzystwie lekkiego białego wina i delektuj się śródziemnomorskim smakiem cukiniowych serduszek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *