Ciężka praca piekarza, czyli… jak powstaje chleb?

Ciężka praca piekarza, czyli… jak powstaje chleb?

Pieczywo stanowi podstawowy element diety wielu osób. To niepowtarzalne źródło błonnika, węglowodanów oraz witamin, dzięki czemu pozwala na stworzenie pożywnych i smacznych posiłków jak np. tosty francuskie czy klasyczne kanapki ze świeżymi warzywami. Mało kto jednak wie, w jaki sposób powstaje pieczywo w miejscach takich jak np. piekarnie Wrocław. Jeśli więc chcesz dowiedzieć się nieco więcej o zaletach spożywania pieczywa oraz tego w jaki sposób ono powstaje, przeczytaj poniższy artykuł, w którym zamieściliśmy najważniejsze informację, związane z tym tematem.

Wypiek pieczywa – etapy powstawania chleba

Piekarnie Wrocław każdego dnia oferują swoim klientom świeże i pożywne pieczywo. Chleb ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, a mowa tu przede wszystkim o regulacji układu pokarmowego, zahamowaniu apetytu czy dostarczeniu odpowiedniej ilości węglowodanów, które organizm traktuje jako paliwo niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Zanim jednak wypieczone kromki chleba trafią na nasze talerze, piekarze muszą poświęcić wiele czasu i energii, żeby z ciasta stworzyć smakowite bochenki. Etapy powstawania chleba, które wykonywane są przez piekarnie Wrocław, przedstawiają się w następujący sposób:

  • Etap I: Kwas Chlebowy – większość piekarni tworzy pieczywo naturalną metodą czterofazową. Polega to na wprowadzeniu do mieszarki zaczątku (pewna ilość przygotowanego wcześniej kwasu), mąki, wody oraz drożdży, które w towarzystwie odpowiedniej temperatury prowadzą do rozpoczęcia procesu fermentacji. Po określonym czasie powstały w ten sposób zakwas, wykorzystuje się do przygotowania ciasta, z którego powstanie chleb.
  • Etap II: Przygotowanie ciasta – za pomocą maszynowych mieszarek spiralnych, wykonuje się mieszanie ciasta. Czas oraz prędkość obrotów, dostosowywane są ręcznie przez pracownika piekarni, który nazywany jest przez współpracowników ciastowym.
  • Etap III: Ważenie ciasta i wstępna obróbka – przygotowana w mieszarce masa, przelewana jest do maszyny zwanej wagodzielarką, która odpowiada za podzielenie ciasta na pojedyńcze kulki o równej masie. Maszyna ta zastąpiła piekarzy, którzy kiedyś musieli wykonywać dzielenie oraz zaokrąglenie ciasta własnoręcznie.
  • Etap IV: Rozrost końcowy – odpowiednio przygotowane bochenki trafiają na specjalne taśmy wsadowe lub foremki, gdzie rozpoczyna się proces rozrostu ciasta. Rozrost odbywa się najczęściej w odpowiednim pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi od trzydziestu pięciu do czterdziestu pięciu stopni Celsjusza.
  • Etap V: Wypiek chleba – powstałe w ten sposób bochenki trafiają do pieca piekarniczego, w którym odbywa się wypiek w temperaturze od dwustu dziesięciu do dwustu pięćdziesięciu stopni Celsjusza. Wypieczone i gotowe bochenki chleba wyjmowane są przez pracownika piekarnii tzw. piecowego, za pomocą drewnianej łopaty na wózki wypiekowe.
  • Etap VI: Krojenie chleba – w zależności od preferencji, klienci mogą zakupić chleb krojony lub w całości. Krojenie chleba nie jest więc wymaganą czynnością. Warto jednak wiedzieć, że zanim chleb trafi do krajalnicy, musi osiągnąć odpowiednią temperaturę, ponieważ krojenie zbyt ciepłego chleba skończy się jego zniszczeniem.

Proces powstawania pieczywa jest niezwykle złożony i czasochłonny, dlatego też pracownicy piekarni mają ciężki kawał chleba – dosłownie i w przenośni!