Bo temperatura ma znaczenie

Czy zastanawiałeś się kiedyś jak przechowywane są produkty które trafiają na Twój stół? Czy odpowiednie mrożenie i przechowywanie produktów spożywczych ma wpływ na Twój organizm? Zapraszamy do lektury.

Produkty z zamrażarki – czyli jak i co przechowujemy w komorze mroźniczej

Wiele produktów przechowywanych jest w naszych domowych zamrażarkach. A zastanawiałeś się gdzie były przechowywane zanim trafił do Twojej lodówki? Odpowiedzią są komory mroźnicze. Są to specjalne pomieszczenia które potrafią utrzymać odpowiednią temperaturę do przechowywania danego produktu. Komora mroźnicza potrafi utrzymać temperaturę w zakresie -5 do -25oC. W komorze mroźniczej przechowywane są głównie produkty głęboko mrożone jak np.: mięsa, ryby, bułki, chleby, owoce morza, ale również warzywa i owoce. Dzięki komorze mroźniczej możemy cieszyć się cały rok świeżymi produktami których okres zbiorów przypada na wiosnę/lato.

Komora mroźnicza jest w stanie zachować świeżość produktów spożywczych, ale również ich wartości odżywcze. Dzięki głębokiemu mrożeniu warzywa i owoce jak również mięso i ryby, zachowują swoje mikro i makroelementy który pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie bez przyczyny dietetycy ciągle przypominają nam, abyśmy zdrowo się odżywiali i stosowali zbilansowaną dietę poprzez urozmaicanie jej dzięki owocom i warzywom. W sezonie jesienno-zimowym gdzie warzyw i owoców nie jesteśmy w stanie wyhodować, spieszą nam produkty mrożone przechowywane w komorach mroźniczych.

Komora mroźnicza – w ochronie naszego organizmu

Jeśli zastanawiałeś się kiedyś jakie mogą być konsekwencje zjedzenia, źle przechowywanego mięsa, odpowiedź jest tylko jedna – bardzo złe! Na niezamrożonym mięsie przechowywanym w złej temperaturze rozwijają się pleśnie i bakterie które mogą niezwykle zaszkodzić naszym jelitom i całemu organizmowi, ponieważ wytwarzają one szkodliwe substancje i toksyny które w skrajnych przypadkach mogą wywołać silne reakcje organizmu, a to może skończyć się interwencją medyczną. Dlatego tak ważne jest przechowywanie w odpowiedniej temperaturze produktów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *